BITS: The Legend of Zelda, kerkers en de PS4 komt nu echt dichtbij

17-11-2013 15:00

Ben je er al uit welke nieuwe console je gaat kopen? Bits blijft uiteraard volkomen neutraal gedurende deze wedloop. Zie ons als Zwitserland tijdens de wereldoorlogen, als Howard Webb tijdens de WK-finale Nederland-Spanje en als Poetin die bemiddelt tussen de VS en Syrië. Nouja, je begrijpt wat we bedoelen.

“Playstation 4 verrast nog niet”

De hele gamewereld draait op het moment maar om twee dingen: de Playstation 4 en de Xbox One. Polygon, een prachtig vormgegeven gamewebsite, heeft deze week een prachtig vormgegeven recensie van de Sony-spelletjesmachine online gegooid. Het is nog net geen Snowfall, een hip internetding van de New York Times, maar het komt in de buurt.

De conclusie van Polygon over de Playstation 4, die sinds vrijdag in de VS te koop is en over twee weken in Europa: het apparaat heeft veel potentie. Bijvoorbeeld door de connectie met de PS Vita en de Kinect-achtige camera, aldus de redactie. Maar… er missen goede games, en dat is vrij problematisch voor een gamingconsole. Killzone: Shadow Fall is slecht ontworpen, Knack is saai en het enige verschil tussen Assassin’s Creed 4 op de PS3 en de PS4 zijn een paar ‘oppervlakkige visuele verbeteringen’.

Of de mening van Polygon strookt met die van de consument, dat moet nog blijken. Opvallend is het verhaal echter niet: de games bij de launch zijn zelden de beste spellen van hun generatie. De Nintendo 3DS kwam bijvoorbeeld pas na twee jaar op gang!

Oude games met een aflopend tellertje

Heb je na bovenstaande recensie besloten de Playstation 4 voorlopig niet te kopen en weet je niet wat je met je geld moet? Gog.com heeft nu heel veel pc- en Mac-titels in de aanbieding voor een paar euro. Telkens wanneer de voorraad van de ene game op is (aangegeven met een tellertje), krijgt de volgende game een prijsverlaging. En daar zitten best wat leuke klassiekers bij, zoals Baldur’s Gate en Psychonauts. Let wel: klassiekers. Op games van dit moment hoef je niet te rekenen.

Lang wachten

Dodelijk doolhof

Drieënhalf jaar geleden schreef uw Bits-redacteur van dienst een klein artikel over Desktop Dungeons voor technologieblad Bright. Afgelopen week deed hij een sprongetje en een dansje: de pc- en Mac-game is officieel te koop, bijvoorbeeld via Steam. De volledig uitgeklede, simpele variant was gedurende die hele drieënhalf jaar al tot bloedens toe te spelen en de bèta-versie kwam later, maar nu is de definitieve game gerealiseerd.

Het spel is weinig veranderd. Nog steeds gaan de kwalificaties “willekeurig ontworpen speelvelden, beurtelingse actie en zonder savemogelijkheid” op. Dat klinkt verre van aantrekkelijk, maar dan ken je Desktop Dungeons nog niet. Elke keer doorspeel je binnen tien minuten een kerker, als een jonge ontdekkingsreiziger van level 1. De beste tegenstander in het veld is level 10, en door minder sterke ‘baddies’ eerst te verslaan, kom je steeds dichter in de buurt van wat je aartsvijand kan. Denk je eenmaal sterk genoeg te zijn, dan ga je de strijd met hem aan. Negen van de tien keer overleef je het niet.

Desktop Dungeons is vooral een heel slim spel, waarin elke kleine fout je gigantisch in je ballen schopt. Alleen wanneer je een potje perfect doorkomt, is het mogelijk de eindbaas te verslaan. En dan wordt het leuk, want elk gewonnen potje geeft je meer mogelijkheden gedurende de rest van het spel.

Link tussen werelden

't Huis uit!
Gesproken over consoles die laat op gang komen, oude games en kerkers: vanaf volgende week vrijdag is The Legend of Zelda: A Link Between Worlds te koop. De nieuwste Zelda-aflevering wordt een belangrijk spel voor de Nintendo 3DS – misschien blijkt het zelfs een ‘system seller’. A Link Between Worlds beschikt in ieder geval over de mogelijkheid een groot publiek aan te spreken: de game grijpt terug op SNES-spel The Legend of Zelda: A Link to the Past. Zo speelt het verhaal zich in dezelfde wereld af.

Nintendo heeft een nieuwe trailer online gegooid tijdens de meest recente Nintendo Direct en heeft in de VS een live-action-reclame. Als dat de verkoop niet ontzettend stimuleert, weten wij het ook niet meer.

De gezichten van een generatie

De huidige generatie consoles is bijna ten einde en Kotaku heeft een behoorlijke lijst opgesteld van games die bepalend waren voor de Grote Drie de afgelopen jaren. Spellen als BioShock, Super Mario Galaxy en Braid staan terecht op de longlist. En Portal en Wii Sports en Journey. En Assassin’s Creed II en GTA IV en… Ik word er haast emotioneel van; het is mooi om te zien hoe ver de industrie gekomen is.

Nu we toch bezig zijn: wat was jouw favoriete game van deze generatie?

De Poll!

Waar we ook jouw mening over willen deze week, is de poll! Kies verstandig, eet een appel.

[polldaddy poll=”7565823″]