BITS – GTA V, Retro Game Experience, PS Vita in de herkansing

13-09-2013 22:34

Komende week verschijnt Grand Theft Auto V, een spel waar veel mensen reikhalzend naar uitkijken. Dit weekend valt er het een en ander te beleven in Hilversum en als klap op de vuurpijl zien we een Duitse herder in gevecht met een helikopter. Games!

Grand Theft Auto V verschijnt dinsdag

Aanstaande dinsdag verschijnt Grand Theft Auto V voor de Playstation 3 en Xbox 360. Verschillende winkelketens (waaronder vestigingen van Bart Smit, Mediamarkt en Game Mania) openen in de nacht van maandag op dinsdag even hun deuren, zodat je het spel kunt ophalen en de hele nacht kunt spelen, als je bijvoorbeeld een vrije dag hebt genomen of net toevallig een griepje te pakken hebt. De mannen van Gamekings zenden trouwens vanaf 22:30 een speciale live-show uit op MTV die geheel in het teken staat van GTAV.

Grand Theft Auto V is allemaal leuk en aardig, maar eerlijk gezegd vinden we Grand Theft Auto Online stukken interessanter. In deze multiplayer-variant van GTA kun je lekker met je vrienden online klooien. Banken leegroven, racen, parachutespringen, deathmatch of gewoon lekker rondrijden in je auto om muziek te luisteren; doe maar lekker waar je zin in hebt. De voorwerpen, auto’s en gebouwen die je koopt blijven van jou, dus met je eigen crew kun je een soort virtueel syndicaat beginnen.

Het zou ons niets verbazen als je met micro-transacties het spelen van GTA Online nog verder aan kunt passen en het spel ongelooflijk lang leuk blijft. GTA Online gaat overigens pas op 1 oktober van start en is gratis als je GTAV gekocht hebt.

Retro Game Experience in Beeld & Geluid

Als je nog geen plannen hebt voor dit weekend is het wellicht leuk om Beeld & Geluid in Hilversum te bezoeken. Het instituut staat het gehele weekend in het teken van retro- en arcadegames. Hier vind je een lijst met spellen die dit weekend speelbaar zijn.

http://www.youtube.com/watch?v=HEM878f9mK0

Verder worden er films over videospellen getoond (helaas niet het erbarmelijke Nintendo-reclamevehikel The Wizard of het bespottelijke Super Mario Bros.) en zijn er verschillende panelgesprekken en een quiz onder leiding van ene Gertjan (Motto: Niets is te gek als je er zelf maar in gelooft!” – u bent gewaarschuwd!). Hier vind je het gehele programma.

Kaarten kosten vijftien euro voor de zaterdag of zondag, of €22,50 voor het gehele weekend.

The Last of Us-artprints

CANDBLOU

De digitale kunsthandel Cook & Becker heeft momenteel mooie conceptkunst van The Last of Us op voorraad. Onze recensent Roland van Hek was behoorlijk onder de indruk van deze survivaltocht door de geruïneerde steden van de Verenigde Staten.

Hier zie je de collectie: als je er snel bij bent kun je nog wat moois bestellen!

Sony komt met ‘PS Vita TV’

Deze week kondigde Sony zowel een apparaat waarmee je Playstation Vita-spellen op je televisie kunt spelen aan, als een budget-uitvoering van de PS Vita zelf.

VITATV

De PS Vita TV is een soort microconsole waar je Vita-spellen (niet allemaal, want een touchscreen heeft het ding niet) op kunt spelen als je ‘m aansluit op je televisie. Interessanter is volgens ons de mogelijkheid om ook Playstation 3- en 4-games naar een ander scherm in huis te streamen, als de spelcomputer in de woonkamer staat en je partner bijvoorbeeld voetbal of een film wil kijken. Het apparaatje verschijnt in november in Japan, is ongeveer zo groot als een pak kaarten en kost omgerekend zo’n 80 euro. Wanneer hij in Europa verschijnt is nog niet bekendgemaakt.

VITASLIM

Daarnaast kondigde Sony een lichtere, dunnere en wat goedkopere (omgerekend 140 euro) versie van de Playstation Vita zelf aan. De ‘Vita Slim’ is uitgerust met een LCD-scherm in plaats van een OLED. Dit apparaat verschijnt in oktober in Japan.

Trololo: Steam doet wat Microsoft wilde doen

STEAM2

Microsofts vage aankondiging van de ‘Xbox One’ – waar wij in een roes van rosébier (malt) op flitsende wijze verslag van deden – viel op z’n zachtst gezegd niet helemaal in goede aarde. ‘Waarom moet dat ding altijd online zijn?’; ‘Waarom kan die camera niet uit?’; ‘Kan ik nog wel tweedehandsgames spelen op de Xbox One?’: het is maar een kleine greep uit de vragen die de presentatie opriep. Omdat Microsoft vervolgens geen enkele vraag over het apparaat wilde beantwoorden bleef de negatieve tendens doorzingen, waarna Microsoft uiteindelijk zó veel plannen omdraaide dat zowel Wouter Bos als Tony Hawk slechts géél van jaloezie toe konden kijken langs de zijlijn. Immers: zowel Bos als Hawk hadden welbeschouwd weinig met de Xbox One te maken.

Een plan van Microsoft dat wél op enige sympathie kon rekenen was ‘family sharing’; de mogelijkheid om spellen op je Xbox te delen met vrienden of familie. Aangezien ook dit initiatief even in de ijskast staat, dachten ze bij Steam: ‘Nou, dan doen wij het wel!’

Xbox in het nauw

Deze maand begint een proef met ‘Steam Family Sharing’. 1000 proefkonijnen mogen hun verzameling spellen delen met maximaal tien andere computers. Als je je bibliotheek deelt met een vriend, kan hij jouw spellen downloaden en spelen. Tenminste, totdat je zelf online komt: dan moet ‘ie wieberen. De truc is dat je vriend dan via Steam een aanbod krijgt om de game zelf te kopen (‘Vervelend hè, dat je nu moet stoppen!’). Het werkt niet met alle games die je via Steam speelt: games waar je een abonnement voor moet afsluiten, doen het bijvoorbeeld niet.

Meer informatie – en de mogelijkheid om je in te schrijven voor de proef – vind je op de Steam-site.

Het ehm… verhaal van Call of Duty: Ghosts

Aha, de Verenigde Staten worden vernietigd door satellieten, zo zo… Vage vijanden uit een niet nader te bepalen land, nou nou… Koelbloedige commando’s die schurken ‘doubletappen’, poeh poeh… Een Duitse herder die een helikopter uit de lucht haalt…
Een… Duitse herder die een helikopter uit de lucht haalt!? *Sold*

 

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost’.