Leven

Volg geen literatuur researchmaster aan UU

10-09-2013 14:20

Emile Fokkema heeft het helemaal gehad met z’n researchmaster ‘Comparative Literary Studies’ aan de Universiteit Utrecht. Daarom schrijft hij een demotivatiebrief, waarin hij uitlegt wat er nou zo vreselijk is aan de opleiding. Daar de brief bijna 1000 woorden lang is, moet het hem behoorlijk hoog zitten.

De beste man verwoordt dan ook met precisie wat er mis is met literatuuropleidingen: het is heel aardig om de waarheid van literatuur te benaderen (want: wetenschap), maar de discussies die gevoerd worden zijn nogal aan mode onderhevig en een meta-perspectief wordt al snel verworpen: “Het is déze discussie of geen discussie: een meta-positie wordt als arrogant terzijde geschoven. Wil je het vak halen? Praat dan mee, ook als het nergens over gaat.”

Waarna hij genadeloos uithaalt: “De niet-serieuze vechtsport van de bachelor is in de master vervangen door een serieus theekransje.”

Emile Fokkema is niet de eerste die uithaalt naar literatuuropleidingen. Eerder maakte schrijver Dimitri Verhulst al duidelijk dat zijn liefde voor literatuur een dip kende, juist toen hij het ging studeren.