Leven

Dimitri Verhulst krijgt hoogleraar boos

03-09-2013 14:57

Het academisch jaar is weer begonnen en dat betekent dat er genoeg te beleven valt in de studentenwereld. Hoogleraren laten zich boos maken door schrijvers, Tilburg blijkt leuker dan Dronten, er zijn beurzen voor bèta- en slimme studenten en Jet Bussemaker gaat 2.0.

Rel om speech Verhulst

Stel je voor: je bent hoogleraar Nederlandse letterkunde Jos Joosten in Nijmegen. Je nodigt Dimitri Verhulst (onder meer De helaasheid der dingen) uit, omdat hij vast iets aardigs over je vakgebied kan vertellen. Wat verkondigt de winnaar van de Libris Literatuurprijs echter? ‘De universitaire literatuurstudie was een dieptepunt in mijn liefdesrelatie met de literatuur.’

Hoogleraar Joosten is boos en getergd: ‘Heel welopgevoed ook, om de mensen bij wie je bent uitgenodigd in eigen huis belachelijk te maken.’ Lijkt er dus op dat Verhulst raak schoot.

Tilburg > Dronten

‘Ha Kees, hoe is het in Dronten?’
‘Erik, het is er geweldig. We hebben mogen meedoen aan de Wisentspelen. Alle eerstejaars zijn geveild op de biggetjesmarkt, waarna ze klusjes mochten doen voor de hoogste bieder.’
‘Leuk.’
‘Hoe is het in Tilburg?’
‘Afzien. We moesten allemaal liedjes zingen, en dan was er ook nog onbeperkt bier. Een biercantus, noemden ze het, geloof ik.’

Beurzen voor slimmerds en bèta-studenten

Ga je dit jaar Scheikunde Technologie studeren in Eindhoven? Scoorde je op de middelbare minstens een 6,5 gemiddeld? Dan maak je kans om je collegegeld terug te winnen.

Daarbij wil Dekker beurzen voor studenten die hogere cijfers halen. Studenten zouden dan door goed te presteren hun beurs zien stijgen, gelijk Scholarships in de V.S..

Bussemaker 2.0

Goed nieuws voor alle forenzende studenten. Jet Bussemaker verwacht namelijk een gigantische doorbraak voor digitaal onderwijs. “Hoorcolleges voor alle eerstejaars bestuurskunde hoeven niet per se op dinsdagochtend om kwart over negen plaats te vinden en studenten hoeven er niet per se fysiek bij aanwezig te zijn.”

Fietsparkeercoaches ook in Nijmegen

Studenten parkeren niet altijd netjes hun fiets op de daarvoor bestemde plek. Kan gebeuren. Nu er extra fietsparkeerplekken zijn, moeten de studenten daar wel gebruik van maken, vindt Rikie Dehing. Daarom heeft hij coaches aangesteld om de studenten daar op te wijzen. Zoals al gebruikelijk is in Amsterdam.

De term coach is echter ietwat misleidend. Op een wedstrijdschema heb ik de lieden nog niet kunnen betrappen, laat staan een voorbespreking.