Weten & Tech

‘Fairphone’ in productie

05-06-2013 14:28

De eerlijke telefoon Fairphone gaat in productie. De Nederlandse initiatiefnemers van dit product, dat zo vriendelijk mogelijk is voor mens en milieu, zijn er in korte tijd in geslaagd online 5000 orders binnen te halen voor de smartphone, die 325 euro kost.

Het halen van die doelstelling en de financiƫle hulp van een particuliere investeerder waren voldoende om de productie daadwerkelijk op te starten.

20.000 stuks

Bovendien heeft KPN toegezegd voorlopig 1000 telefoons af te nemen, aldus een woordvoerder van Fairphone woensdag. Met andere telefoniebedrijven zijn nog gesprekken gaande.

In eerste instantie worden er 20.000 toestellen geproduceerd.

Fairphone wil zich onderscheiden van grote technologiebedrijven als Apple en Samsung met een smartphone waarin mineralen zijn verwerkt die worden gewonnen in een gebied in Congo waar geen gewapende strijd woedt.

Fatsoenlijk loon

De smartphone, die draait op Android, wordt in elkaar gezet door de Chinese fabrikant A’Hong. Dat gebeurt volgens de initiatiefnemers onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en tegen een fatsoenlijk loon.

Het toestel is ook gemakkelijk te repareren.

Behalve uit Nederland zijn de eerste 5000 orders voor een groot deel afkomstig uit Duitssprekende landen als Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

De telefoon zal rond oktober worden geleverd.