Bladen

‘Naakte vrouwen keuren op tv is niet seksistisch’

28-05-2013 13:18

De Deense televisiemaker Thomas Blachman kreeg er wereldwijd kritiek mee, maar in Nederland wordt zijn programma binnenkort ook gemaakt. In ‘Blachman’ bespreekt hij elke aflevering met een andere man het naakte lichaam van vrouw die voor hen staat. Het resultaat is een gesprek met teksten als: “Wat een opgewekte tepels.” Het Nederlandse productiebedrijf Stepping Stone ziet wel brood in naakte vrouwen en brengt het programma op de Nederlandse televisie. “Het is geen vleeskeuring,” zegt producent Jasper van der Schalie.

Niet seksistisch

Blachman kreeg kwalificaties als ‘het meest seksistisch programma ter wereld’ en ‘denigrerend en vernederend’ mee. Volgens Van der Schalie is dat onzin. Naakte vrouwen keuren is volgens hem helemaal niet seksistisch. “Vrouwen staan dan misschien naakt voor een jury, maar het gaat niet om hun lichaam an sich. Het gaat er meer om of mannen bijvoorbeeld een navelpiercing mooi vinden bij een vrouw”, aldus de producent tegen WTF.nl.

Vrouwen mogen dan goed genoeg zijn om in het programma gekeurd te worden, van televisie snappen ze weinig volgens Van der Schalie. Hij zegt: “Ik snap best dat vrouwen hierover kunnen vallen, maar ik denk niet dat ze begrijpen wat voor een bijzonder programma we hier hebben.” Het doel is om ‘seksualiteit bespreekbaar te maken’. Van der Schalie: “Als het programma omgedraaid zou zijn, zou niemand erover klagen. Dit is overigens ook één van mijn plannen: ik wil het vrouwelijke lichaam laten zien, maar net zo graag het mannelijke!”

Een uitzending van Blachman met Engelse ondertiteling vindt u achter deze link.

Hieronder een fragmentje via YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=gNl4jEBaQ50